Sfero döküm, metalurjide kullanılan bir tekniktir. Bu tekniğin ana amacı, dökülen metalin yüksek sıcaklıklarda erimeyi kolaylaştırmak ve materyalin tasarım gereksinimlerine uygun formda olmasını sağlamaktır. Sfero döküm, tamamen mühendislik özellikleriyle kontrol edilir ve üretim süreci boyunca özel bir basınç uygulanır.
Metalin sfero döküme hazırlanması için, metal erimiş halde baz istasyonunda fırına itilir. Sonraki adıma, Fırından metal parçaları alarak başlar ve metalin parçalanmasını sağlamak için metal kurutma bölmesinde sıcak hava bombasıyla metalin ateşlenmesi gerçekleştirilir. Metal parçaların hazırlanmasının ardından kompozisyon kontrolü için analiz yapılır. Buna ek olarak sfero cilası daha sonra hazırlanmış metalin sadece beklentileri karşılayan formlara dökülebilmesi için saran özel bir madde olup, metalin yumuşaklaşmasını sağlarken aynı zamanda dökme engellerini de ortadan kaldırarak döküm verimini arttıran bir özelliğe sahiptir.
Sonra, sfero cilası eklenmiş metal donmuş halde, dökülecek formu oluşturmak için basma kabindeki preslere itilerek basınç uygulanmalıdır. Basma ağzındaki masurka ile dökülmek istenen şeklin belirlenmesi baskıya başlanmadan önce gerçekleştirilmelidir. Basma sürecinde belirlenen form’daki harici nitelikleri (metalin döküldüğü şekil) elde etmek için özel presler tarafından yukarı forma enjeksiyonu yaparak biçimlendirilmelidir. Ayrıca, farklı saflıklardaki metaller için baskı sürecinde basma seviyesini ayarlayan mekanik denetleyiciler de bulunabilir.
Son olarak, formu oluşturmaya hazır olduğunda, formu iletken maddeler, madeni veya ahşap gibi malzemelerle kaplayarak,basma tekniğine uygun hale getirmek için sertleştirilir. Ardından sfero dökme operasyonu devam edebilmektedir. Sfero dökme üretim süreci boyunca, dökme ağzlarında oluşan basmasa gazlar boşaltma borusundan kontrol edilebilir. Daha sonra, baskıdan çıkan metal, soğutma borularına ekilir, soğutulur ve istenen şekilde işlenmelidir.
Sfero dökme tekniği diğer dökme tekniklerinden daha verimli ve kontrollü bir sonuç sağlar. Metalin özelliklerini değiştirmeden hastalanmalar ve pozlar elde etmek mümkündür ve bu da göze çarpan nitelikleri arttırabilir. Tipik olarak, metal malzemelerde yağlama ya da PVD kaplaması gibi ek fabrikasyon prosedürleri gerekebilir ancak bu harika teknik sayesinde maliyetler azaltılabilir ve malzeme kaybı önlenebilir. Tersine, maliyetleri artabilir ancak performans maliyet oranlar biliyoruz ki sfero dökmeyi diğer türlerden öne taşıyor.
Referanslar